Speelgoedvrije week Leeuwerik

In de week van 5 t/m 9 maart organiseerde Okidoki in Kwintsheul een speelgoedvrije week. Het initiatief werd geopperd vanuit de leidsters en is enthousiast ontvangen door de organisatie en ouders. Het doel was om de kinderen te laten onderzoeken, ontdekken en spelen met kosteloos materiaal. Het initiatief is ontstaan vanuit de gedachte om kinderen zelf hun spel te laten ontdekken. Open materiaal kan voor een kind een heel andere betekenis hebben.

Een tafelkleed werd door de kinderen al gauw gebruikt als tent. Ook stukken karton gaven direct genoeg speelmogelijkheden. Een zaag, een bed, er werd van alles van gemaakt. ‘Het is mooi om te zien hoe de kinderen hun fantasie de vrije loop laten en zich sociaal met elkaar verbinden.’ Aldus Sandra, Leidster van de peutergroep in Kwintsheul. De watertafel werd actief gebruikt en gevuld met pasta waarna de kinderen samen aan de slag gingen met maatlepels en bekers. In de woonhoek waren echte pannen, spatels, een vergiet en lege pakjes en doosjes aanwezig waarmee de kinderen hun eigen wereld creëerden.

De baby’s speelde onder de babygym gemaakt met natuurlijke materialen en er was een voelmat met onder andere schuurpapier, boomschors cd’s, schuursponsjes etc. waar de kleintjes zich heerlijk mee vermaakten. ‘Kinderen leren door zelf te ontdekken. Het is geweldig om te zien dat het ene kind ontdekt, en de ander het weer nadoet.’ Aldus Carla, Leidster van de babygroep.

Er werd door leidsters, maar ook door ouders flink mee gespaard om het initiatief waar te maken: diverse dozen, pakjes, doppen, karton, kokers, kleden, wc rollen, eierdozen, dennenappels, knijpers etc. De speelgoedvrije week werd door de kinderen, ouders en leidsters enthousiast ervaren. ‘Zeker voor herhaling vatbaar!’, wordt er door meerdere in de wandelgangen geroepen.